Bosnian Rock Blog

Bosnian Rock je blog koji prati rock muziku u Bosni i Hercegovini. Rock muzika je jedan od najprepoznatljivih pravaca u muzici i tvori jednu opštu kulturu. Rock predstavlja revoluciju u historiji muzike i danas ima najviše slušalaca u svijetu. Za godinu nastanka rock and roll muzike se uzima 1965. godina, a kolijevka rocka je Engleska tačnije London.

Od samih početaka rock muzika je pristuna i u našoj zemlji, a pioniri rock muzike u našoj zemlju su bili grupa Indexi. Zlatno doba rocka  u Jugoslaviji, a tako i našoj zemlji su bile kasne sedamdeste do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tada su jugoslovensku scenu predvodile većinom grupa iz Bosne i Hercegovine, a na čelu je bila grupa Bijelo Dugme. Osim Bijelog Dugmeta tu si bili još i Divlje Jagode, Plavi Orkestar, Zabranjeno Pušenje i Crvena Jabuka. Krajem osamedestih i početak devedestih scenu su preuzele grupe iz susjednih zemalja poput Azre, Filma, Riblje Čorbe, Električnog Orgazma, EKV-a, Leb i Sol itd. dok su se grupe iz Bosne i Hercegovine izgubile na popularnosti, ali su i dalje imali veliki broj fanova.

Početak devedestih je bio koban za područje Balkana jer je počeo raspad Jugoslavije, a time su se i raspale sve veće grupe. Tokom rata u našoj zemlji javljaju se neke nove grupe koje su se okupile i napravile festival Rock Under Siege kojie je bio jedan od rijetkih rock događaja u našoj zemlji. Krajem rata rock počinje ponovo živjeti, a grupe koje su predvodile jugoslovensku rock scenu nestale su. Njih su zamijenili bendovi poput Erogene Zone, Sikter, Skroz, Letu Štuke, Zoster, Southern Storm, Neon Knights, Irina & VI, Zona Iskljuchenja itd.

Ključan događaj za rock u našoj zemlji bio je reunion Bijelog Dugmeta i njihova oproštajna turneja koja je održana u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu. A grupe poput Plavog Orkestra, Regine, Divljih Jaogda, Zabranjenog Pušenja i Crvene Jabuke su također se ponovo okupile i izbacile nekoliko novih izdanja.

Ipak nove generacije rockera i dalje vladaju bosanskom rock scenom pa tako da su trenutno najpopularnije mainstream rock grupe u BiH Skroz, Letu, Štuke, Zabranjeno Pušenje, Zona Iskljuchenja i Zoster, a među njih možemo i svrstat i Dubiozu Kolektiv. Ovaj blog će pratiti rad bosanskih rock grupe i povremeno izbacivati live snimke kao i druge sadržaje tako da pozivam sve rockere u BiH da se pridruže i prate rad bloga.

Komentariši